Cikkek - A kerület civil hangja

Művészet az utcán! 2021 01 22

A Ferencvárosi Önkormányzat 2020-ban a járványhelyzet idején két pályázatot is kiírt annak érdekében, hogy  a művészet köztereken is megjelenhessen. A nonprofit óriásplakát pályázatra 83, a szabad műfajú public art pályázatra 45 pályamű érkezett be. A Magyar Kultúra Napján arról beszélget Nemesné Singer Edina szerkesztő Sz. Eszteró Anett és Zsemberi-Szígyártó Miklós tervezőgrafikusokkal, hogy miért fontos az, hogy a kultúra, a művészet a köztereken is megjelenjen.

FESZ-Második hullám – és tényleg mindig az undergroundból táplálkozik a mainstream 2021 01 19

2021 január 22-én, este 7 órakor az idei magyar kultúra napján a Független Előadó-művészeti Szövetség jótékonysági estet rendez, hogy felhívja a figyelmet a színházi szakmában tevékenykedő művészek, de leginkább annak háttérdolgozói mekkora bajban vannak a járványhelyzet miatt kialakult helyzetben.  Az eseményt egy adománygyűjtő kampány előzi meg.

2021-ben szorosra húzzuk a nadrágszíjat. Hogyan lehet betömni a költségvetésbe ütött lukat? 2021 01 14

A koronavírus járvány és a kormányzati válságkezelés politikai indíttatású elvonásai leszűkítették az önkormányzatok pénzügyi mozgásterét 2020-ban. Sajnos a járvány is és a kormányzati elvonások is folytatódnak 2021-ben. Hogyan hat ez a kerület költségvetésére? Mekkora bevételkiesés történt tavaly, és mekkorával kalkulálnak 2021-ben?  Hogyan lehet a kiadásokon spórolni, hogy a költségvetés egyensúlyba kerüljön? Mit érezhet meg ebből a lakosság? Borbás Gabriella szerkesztő beszélgetett Reiner Rolanddal, Ferencváros alpolgármesterével.

Keress a szeretetednek hétköznapi pillanatokat- beszélgetés a Drága kincsem projekt megálmodóival 2021 01 11

Sétálsz az utcán és azt érzed, hogy az életed meghatározó szereplői vesznek körül. Így volt ezzel Kiss Gabriella látványtervező is amikor a Markusovszky téren járva jobbra kutyákat balra pedig gyerekeket pillantott meg.  Projektötletéhez január 15-ig várnak kutyatartó kerületieket!

Erkel ötpercesek – elsőként a moziösvényen. 2020 12 24

Az 1997-ben alapított Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény a IX. kerület tárgyi, írásos és szellemi örökségének kutatásával, gyűjtésével és feldolgozásával foglalkozik. A járványügyi veszélyhelyzetben valami érdekeset főztek ki, amibe bárki belekóstolhat otthon.

Ha rám köszönnek az utcán, hogy „Hogy van Andor bá’?”, valamit jól csinálhattam 2020 12 18

Karácsonyi pulyka helyett csülök osztás rászoruló ferencvárosi családoknak és ajándékok a legszegényebb gyerekeknek – ezek vannak a búcsúfeladatai között, végezve ezeket egyszerre az önkormányzati és az alapítványi sapkájában. A nyugdíj előtti hetekben vajon milyen történetekből  tud még töltődni? Barna Era portré-beszélgetése Gedeon Andorral, a Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények 30 év után nyugdíjba vonuló igazgatójával.

Ferencváros kutyás szemmel 2020 12 10

Karácsonyhoz közeledve mi is örökzöld témát dolgoztunk fel, ez nem más mint a városi kisállattartás körül kialakult helyzet. Egyre emelkedő számban vannak jelen a kutyák-macskák és egyéb négylábúak a városi emberek környezetében, Kutyát tartani kifejezetten divatos lett.

Söprik az utcát? Ferencváros köztisztasága 2020 december 3

Köztereink, közparkjaink tisztasága, gondozottsága fontos mércéje az életminőségünknek, hiszen ki érezné magát komfortosan piszkos, elhanyagolt környezetben, szemétkupacokat és kutyapiszkot kerülgetve, csikkekben gázolva. Kerületi helyzetkép.

Aki utat vet, autót arat. A Kiserdő(védők) hangja 2020 11 26

A szomszédokkal jóban lenni alapvető dolog, mert mindig vannak közös ügyek, aminek érdekében össze kell fogni, hiszen eredményt is könnyebben lehet elérni a közös kiállással. Ez most egy szomszédsági podcast, amit a a IX. és a XIX. kerületet összekapcsoló Határ úti Kiserdő megmaradásáért tevékenykedő lakossági csoport tagjai készítettek.

Hazai Pályán, Holmáshol, és Létkezde – akik számítanak az Élő Adás adománygyűjtésben rád is

Egyre valószínűbb, hogy lesz Befogadó Focikupa kerületünkben a bevándorlók és helyi közösségek csapatai között, lesz barátságos otthona és művészeti-közösségi találkahelye az ép és sérült értelmű színészekkel közösen működtetett inkluzív színháznak, és nyári tábora a még sosem nyaralt, mélyszegénységben élő tarnabodi gyerekeknek. Ez a 3 nemes cél a tétje a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány immáron hatodik, ezúttal online Élő Adás adománygyűjtő kampányának és estjének. Szolidaritás, elfogadás, befogadás -ezek a podcastunk kulcsszavai, melyben bemutatkozik a három támogatandó közösség.

Adásaink

2020 november 1-től heti podcastokkal jelentkezünk
adásainkat elérheti HANGARCHÍVUM menüpontunkban, Spotify oldalunkon, és itt honlapunkon a cikkekből is.

Partnereink: