Cikkek - A kerület civil hangja

Szóljon, Doki, ha kell segítség, jövünk! Jelentés egy háziorvostól és a szakrendelőből

Telefonos felkeresés és tájékoztatás, oltásregisztrációs segítség, kliens-adatbázis kezelés és önkéntesek koordinálása, e mellett online rendelés, továbbirányítás az oltópontokra és nem mellékesen gyógyítás – ezek akár mind beletartoznak most egy háziorvos munkájába, ahogy a Ferenc téren rendelő Dr. Eörsi Dániel háziorvostól is megtudtuk. A szakrendelőből oltópontokra átvezényelt egészségügyisek hiánya nem okoz gondot a Mester utcai rendelő betegellátásában. Még akkor sem, ha kétségtelen, hogy bizonyos ellátási formák csak csökkentett időben tudnak működni – állítja Dr. Mechler András, a Ferencvárosi Egészségügyi Szolgálat ügyvezető igazgatója.

Lelkek a vakolat alatt – Berecz Dénes szociális munkással beszélgettünk nem csak a Gát utcáról

Miért pont a Gát utca? – merülhet fel joggal a hallgatóban/olvasóban a kérdés. Miért érdekes ez az alig 400 méteres utcácska a maga két tucatnyi épületével? Sokan persze tudni vélik a választ, hiszen közismert, hogy a Gát utca 3.-ban található József Attila szülőháza. És igazuk is van, hiszen természetesen az egykori szobakonyhás lakásban működő József Attila Emlékhely nagyszerű tárlata önmagában is elegendő oka lenne a környék, az utca bemutatásának.

Mi következik a Kettőspont után? – Új helyek a Ráday utcában 2

Torokszorító ünnepelni a színházi világnapot 2021. március 27-én, amikor már csaknem egy teljes éve, hogy Thália kényszerszabadságra kényszerült, és a színház evidens lényege, a közvetlen és egyidejű kapcsolat a játszó és a néző között hiányzik.

Felértékelte a zöldségközösségeket a COVID

A Rádió9 március 14-i adásában a közösségi gazdaságokról beszélgettünk. Áttekintést adott Perényi Zsófia a Tudatos Vásárlók Egyesületének képviseletében, és azt is hallhattuk, hogy Héjjas Szilvia és családja hogyan működteti a Birs Közösséget. A vásárlói oldalt pedig Kovácsné Borbély Krisztinától ismerhettük meg.

Álláspontok között nincs átkelés – összefoglaló a hídvitáról

2020 decemberében a Népszavában indult, majd a Telexen és a 444-en folytatódott a “nagy hídvita”. Ezt egészíti ki a Karátson Gábor kör által 2020. február 26-ára szervezett szóbeli vita a dél-budapesti hidakról. A vitát Pákozdi Imre moderálta, aki mérnök, a Karátson Gábor kör, a Budapest Kör és a Levegő Munkacsoport tagja.

A Konnektortól a MáSzínházig – közösségi művészet, új kulturális terek Ferencvárosban 2012 03 02

Itt a tavasz, a természet megújul, és mi is nagyon várjuk már a nem csak meteorológiai értelemben vett újrakezdést, hanem a személyes találkozásokat, a kulturális impulzusokat, a közösségi élmények befogadását. Ha a járványhelyzet végre engedi, több új helyszínen is rálelhetünk ezekre az élményekre, hiszen a ferencvárosi kulturális szcéna több új színtérrel gazdagodott. Podcastunkban két ilyen helyet mutattunk be, amelyekben azon kívül, hogy jelenleg még felújítási, szerelési munkák folynak, az a közös, hogy mindkettő egyfajta közösségépítő funkciót is betölt.

Mintaadónak szánják a ferencvárosi klímaadaptációs projektet

Az egyre gyakoribb, és kiszámíthatatlan hőségriadók,  özönvízszerű zivatarok, gyorsan váltakozó hideg és melegfrontok,  villámárvizek – egyre biztosabb jelei a klímaváltozásnak, és ehhez  egyéni és közösségi szinten is meg kell tanulnunk alkalmazkodni.  De hogyan is működik ez települési szinten? Erről is szólt a Berlin-Budapest klímaadaptációs párbeszéd című projekt melynek záró eseményét február 17-én tartották – a pandémia miatt virtuális konferencia keretében.

Védett lakások, avagy Óvóhely, de hivatalosan Tanácsadó Központ

A Rádió9 február 12-ei podcastjában a Védett lakások néven ismertté vált kezdeményezésre voltunk kíváncsiak. Lombos Petra, a kerületben felállított Ferencvárosi Tanácsadó Központ a Kapcsolati Erőszak Ellen vezetője a szakmai háttér tekintetében nagyon sok hasznos információt osztott meg  Barna Era szerkesztővel, és a Rádió9 frissen csatlakozott tagjával, Beberika Dorina ifjúságsegítővel.

LMBTQ emlékek Ferencvárosban 2021 02 07

A 2020-as Pride fesztivál idején mozgalmas volt az élet Ferencvárosban. A polgármesteri hivatal épületére kikerült a szivárványzászló, kifejezve az egyenlő jogok melletti kiállást. A zászlót egy radikális, ultra szurkolói csoport eltávolította, de nem sokkal később másik került a helyére. Egy-egy kiállással nehéz időkben történelmet is lehet írni, miközben az is nagyon fontos, hogy ismerjük a történelmünket.

Keressük a valódi bértámogatást! Covid vendéglátós túlélési gyakorlatok a Ferencvárosban 2021 01 29

Mintha egy mozgó kerékpár küllői közé hirtelen partvisnyelet dugnánk – mondja a pandémiás veszélyhelyzet okán, a jelenlegi szabályozás miatt beülő vendégeket nem fogadó, egyik kerületi kávéház tulajdonosa. Katasztrófa – fogalmaz egy másik, és Keressük a valódi bértámogatást! áll a bejárat plakátján az irónikus és egyben tragikus mozgósító mondat, felhívva a vendégek és a közvélemény figyelmét a beígért, de meg nem érkezett kormányzati segítségre. Történetek túlélési küzdelmekről és a közösségi szolidaritásról, két ferencvárosi vendéglátóstól, a Jedermannból és a Palettából, Boskovics Gábortól és Bezerics Danitól.

Adásaink

2020 november 1-től heti podcastokkal jelentkezünk
adásainkat elérheti HANGARCHÍVUM menüpontunkban, Spotify oldalunkon, és itt honlapunkon a cikkekből is.

Partnereink: