Cikkek - A kerület civil hangja

A civil hang elhallgat – a Rádió 9 felfüggeszti a tevékenységét

2019 július 28-án tette közzé első adását a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány által életre hívott Rádió 9.hu  – a kerület civil hangja, és most, csaknem három év után elbúcsúzik a szerkesztőség. Ez alatt az idő alatt többszáz riportot, interjút, élő beszélgetést készítettünk elsősorban ferencvárosi ügyekről. Hogy valamikor folytatjuk-e,  most még nem látjuk, de nem zárunk ki semmit.

Világmegváltó3. – Méltóságot kell adni, nem csak egy szendvicset

Világmegváltó a Rádió 9-en – az  Ökotárs Alapítvány civilekről készített  podcastsorozatának epizódja  a roma önszerveződő kezdeményezéseket és érdekvédelmet támogató Polgár Alapítványt, a hajléktalanokat segítő Budapest Bike Maffia Egyesületet és a Ferencvárosi Közösségi Alapítványt mutatja be.

Közös sorsok, közös célok – civilek száz éve

A civil aktivitás tekintélyes múltra tekint vissza, amit az is bizonyít, hogy vannak olyan civil szervezetek, amelyek már több mint száz éve működnek. A Rádió9 ezúttal egy vendégpodcastot tesz közzé, az Ökotárs Alapítvány Világmegváló podcastsorozatának egyik darabját, amelyben három tekintélyes múlttal rendelkező szervezettel ismerkedhetünk meg: Eötvös Loránd Fizikai Társulat, Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége és az Országos Erdészeti Egyesület.

Hoztam a szerencsét, meg hogy béke legyen – Ferencváros a háború első hetében

Átmeneti szállások és adománygyűjtés a menekülőknek, testvérvárosi segítségnyújtás, mindez elsősorban fővárosi és civil együttműködésekkel, lakossági mozgósítással és önkormányzati koordinációval.

A sztrájk Ferencvárosban is alapjog

Február 22-én két ferencvárosi iskola pedagógusai is csatlakoztak ahhoz a múlt héten indult polgári engedetlenségi akcióhoz, melyben 16 iskola, legkevesebb 350 tanára tiltakozott a kormány egyik rendeletében foglaltak miatt. Előre nem bejelentett spontán munkabeszüntetést tartanak amiatt, hogy a rendelet lényegében ellehetetleníti a március 16-ra tervezett sztrájkot.

Gerillakötők és kultúrosztagosok akcióban

Gerillakötők és kultúrosztagosok – bár nagyon harciasan hangzik, a Rádió 9 podcastjában szereplő közösségek nem militáns csoportok, céljuk műalkotásokkal, kulturális tevékenységgel meghódítani a  környezetüket. Az egyiküknek a fonal a fegyvere, a másik csapat hanggal, képpel, játékkal próbál közel kerülni a kultúrára fogékonyakhoz. Ferencváros két távoli pontján akcióznak, de most itt a Rádió 9-ben egyesítik erőiket.

Vigyázz, hova lépsz

Hangjáték, rádiójáték vagy rádiószínház. Egy igazi rádiós műfajról, azon belül is egy konkrét darabról szól a Rádió9 mai podcastja, melynek szerkesztője Singer Eddie. A hangjátékot a SziaSzínház társulata, 20-22 fiatal hozta tető alá. Az elsősorban fiataloknak, kamaszoknak, vagy késői útkeresőknek és újratervezőknek (tehát talán mindenkinek) ajánlott rádiójáték címe Vigyázz, hova lépsz.

Kinél van a kapu(-kérdés) kulcsa? Az Üllői út 85. története, avagy egy Facebook poszt nyomában…

Néha egy kapu, csak egy kapu. De ha nem működik, ha alapvető funkcióját sem látja el, mert nem zárható, ha kritikus állapota már messziről jelzi, hogy melyik az önkormányzati ház, amelyet még hírből sem csapott meg egyelőre a városrehabilitáció szele, akkor sokkal több, mint csak egy kapu. Az Üllői út 85. szám alatti házban jártunk azután, hogy az egyik ott lakótól kétségbeesett poszt jelent meg a Facebookon, miszerint a ház kapujának hosszú évek óta tartó használhatatlansága miatt áldatlan állapotok közt kell élniük, az amúgy is végletekig lerobbant épületben.

Támogatásra szorul a Konkáv

Szomorú aktualitásokról, kedvezőtlen változásokról posztolt január közepén a Konkáv közösségi tér. Kimerültek az anyagi források, a civil alapítvány által működtetett, a gyerekek és fiatalok számára biztonságos szabadidős bázis februártól csökkentett nyitvatartásban, önkéntesek közreműködésével lesz képes várni a gyerekeket.

Átkelők

Két program, két kezdeményezés, az egyiknek már múltja van, a másik történet most alakul, szerencsére nagy léptekkel. A közös bennük, hogy mindkettő kívül az állami intézményrendszeren, a mentális zavarokkal, mentális egészségi rendellenességekkel élők számára nyújt terápiát, és segíti őket, meg a környezetüket a számukra élhető világ megteremtésben.

Adásaink

2020 november 1-től heti podcastokkal jelentkezünk
adásainkat elérheti HANGARCHÍVUM menüpontunkban, Spotify oldalunkon, és itt honlapunkon a cikkekből is.

Partnereink: