Cikkek - A kerület civil hangja

Őszi színházi fesztiválra gyűjtenek a Ráday utcai társulatok. Start-ból Restart, közönségből közösség. Swimathon kampány 4. rész

Finisébe fordult 2021-évi Swimaton, amely egy egy hónapon át tartó adománygyűjtő kampány. Idén sok mindent rendhagyó módon kellet szervezni. Nem vízen, hanem szárazon kellett a teljesítenie a csaknem 200 nagykövetnek a vállalásokat, futva, gurulva vagy sétálva fogyasztották a kilométereket, és gyűjtöttek adományokat. Nincs még vége-adományozni a héten még lehet- de már most bizonyosan minden idők legsikeresebb hazai Swimathonját ünnepelheti a szervező Ferencvárosi Közösségi Alapítvány és a többi 8 csapat.

Swimathon kampány 3. rész: Vizet a fáknak!, Okosodó élménytalpak, és FixPont

Az idei, 5. Swimathon adománygyűjtő kampányt a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány adaptálta, tehát éppen a IX. kerület lett a hazája, egyfajta modell-programként is szolgálva más kerületeknek, más városoknak, közösségeknek is. A mai podcastban az idei kampány újabb 3 ügyét, és őket képviselő „nagykövetei” közül néhányat ismerhetünk meg:  Az „FKA – FixPont”, a „Vizet a fáknak! Projekt”, és az Okosodó élménytalpak” programot mutatja be Oláh Roland és Bencsik Márta.

Tündérkert és dráma, és mindkettőt a civil kraft hajtja – Swimathon kampány 2. rész

Az idei, 5. Swimathon adománygyűjtő kampányt a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány adaptálta, tehát éppen a IX. kerület lett a hazája, egyfajta modell-programként is szolgálva más kerületeknek, más városoknak, közösségeknek is. A mai podcastban az idei kampány újabb 3 ügyét, és őket képviselő „nagykövetei” közül néhányat ismerhetünk meg:  Támogass egy nagykövetet, adj egy jó ügynek! A mai podcastban az „Ússzunk Tündérkertet”,  a „Kell a dráma?! Projektet”,  és a „Legyen kraft és civil kurázsi” programot mutatjuk be.

Támogass egy nagykövetet, adj egy jó ügynek! Erősen indult az V. Swimathon kampány

Elindult az idei, 5. Swimathon adománygyűjtő kampány, amiről talán itthon még mindig nem tudják elegen, hogy az Angliában született módszert nálunk a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány adaptálta, tehát éppen a IX. kerület lett a hazája, egyfajta modell-programként is szolgálva más kerületeknek, más városoknak, közösségeknek is. A Rádió9 médiatámogatóként állt a kampány mellé és a mai podcastban az idei kampány két ügyét, és őket képviselő „nagykövetei” közül néhányat ismerhetünk meg.

Több, mint parkgondozás. Merre tovább, FESZOFE? 

A FESZOFE említésekor sokunknak először a ferencvárosi parkok állapota, a köztisztaság, köztereink takarítása jut eszünkbe. A FESZOFE azonban több ennél, a parkgondozás és parkőrség (vagyis most már parkgondnokság) csak egy-egy részlege, csomagolást, textilmunkákat ugyanígy végeznek, sőt, korábban könyvkötészettel és nyomdai szolgáltatással is foglalkozott a közhasznú szociális foglalkoztatást is végző cég.

Kutyák a kilencben

Nyugodtan kijelenthetem, hogy valószínűleg soha a történelem során nem volt még annyi kutya Ferencvárosban, mint most, és ez a tendencia egyre csak erősödik. De nem egyszerűen így alakult, hanem mert mi, emberek, így alakítottuk. Ennél fogva egyértelműen le kell szögeznem, hogy senkit sem szeretnék kutyatartásra biztatni, és azt sem szeretném sugalmazni, hogy szerintem a kutyatartás alapvető emberi jog lenne. A mai podcast vendégeivel beszélgetve mégis könnyen alakulhat ki a hallgatóban az az érzés, hogy lehet ugyan kutyák nélkül is élni, de minek?!

Erdővarázs a Kiserdőben – hallgasson csipogó fákat!

Ha azt mondom kiserdő, sokan nyilván a településük szélén álló fás területre gondolnak, hiszen sok hazai településnek van “kiseredeje”. Ma a ferencvárosi/kispesti Kiserdőről szólunk. Miért érdemes oda kirándulni?

Nézőpontok múltból, jelenből, lesből és körbe-körbe

A ferencvárosi önkormányzat által meghirdetett public art pályázat második etapjaként április 21-én három helyszínre kerültek ki a köztereket a művészet eszközrendszerével átalakító nyertes alkotások. A Markusovszky téren a Scallabouche Színház transzmediális „Körforgó történet” kísérlete, a Ferenc téren a Nemmivoltunk Crew alkotócsoport „Csak lesek” elnevezésű, egy magaslesre emlékeztető installációja, a József Attila-lakótelep Nagyjátszóján pedig a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem médiadesign szakos hallgatóinak a „Forog az idő” című, a lakótelep múltját,  jelenét és jövőjét megragadó fénylő interaktív puzzle játékát fedeztük fel.

Ékszerdoboz vagy feketedoboz jut nekünk Ferencvárosban?

Ékszerdoboz kontra feketedoboz, beígért diákváros a korszerűnek mondott, kommunista Fudan Egyetemmel együtt vagy átverés és eladósodás, s még az unokáinkat is érintő katasztrófa? Mit szól ehhez a várostervező szakember, aki tudja mitől látványterv a látványterv, sőt, számol és kíváncsi? Mi is az a Diákváros, mit jelentett az egykor Miskolcon és mit a messzi Helsinkiben, ahol a világhírű finn építész,  Alvar Aalto tervezte meg a magyar szemmel már-már utópisztikusnak tűnő egyetembirodalmat…  ( Nyitókép: diákváros terv Snøhetta ZOA Studio)

Lassan több színház van a Ráday utcában, mint a pesti Broadwayen

Az Itt és Most Színház és Közösségi tér művészeti vezetője, Borbás Gergő nyilatkozott így a ferencvárosi kultúrnegyedről, ami persze igen örömteli, és akkor lesz igazán izgalmas, ha végre kinyithatnak a színházak.

Adásaink

2020 november 1-től heti podcastokkal jelentkezünk
adásainkat elérheti HANGARCHÍVUM menüpontunkban, Spotify oldalunkon, és itt honlapunkon a cikkekből is.

Partnereink: