Cikkek - A kerület civil hangja

Szomszédként, tudatosan – a nők elleni erőszak ellen

1999-ben az ENSZ hivatalosan is a Nők Elleni Erőszak Megszüntetésének Világnapjává nyilvánította november 25-ét. Ez 22 éve volt. A téma azonban sajnos továbbra is aktuális, itt, a Ferencvárosban is.

Civil világmegváltók1

Minden magánember civil, még ha időnként más szerepekbe is kerülünk – a Rádió 9 vendégpodcastjában a Világmegváltó

Öt állampolgári kezdeményezés kapott lendületet az első ferencvárosi ötletmaratonon

Két egészségügyi, egy oktatási-nevelési és egy környezetvédelmi-fenntarthatósági projektötlet született az október 15-17. között megrendezett Ferencvárosi Közösségi Hackathonon. Bencsik Márta hangképes összeállítása.

Utazás a kiserdő szívébe

Mai podcastunkban az őszi erdőbe látogatunk. Nem megyünk túl messze, maradunk Budapesten, Ferencváros déli végén, a Wekerletelep és a József Attila-lakótelep határán, a Kiserdőben.

Kiserdőben jártam – sok szépet láttam

A kispesti Wekerletelep és a ferencvárosi József Attila lakótelep közötti Határ úti Kiserdő a környékbeliek kedvenc pihenő helye. Itt szervezték meg szeptember első hétvégéjén a Kisedőfesztet, melynek egyik erdős/kiserdős pódiumbeszélgetéséből készült podcastunk.

Minden, amit tudni lehet a szavazásról

Miért vesz részt egy civil szervezet az ellenzéki előválasztás szervezésében? Mik a legfontosabb tudnivalók? Biztosítható-e a szavazás titkossága? Hogyan garantálható az előválasztás tisztasága? Hajdú Gergő, az aHang kampányigazgatója válaszolt a Rádió 9-nek.

Kortesbeszédek az előválasztáshoz

Kik képviselik Ferencvárost 2022-től a parlamentben? Napjainkban a kerületünket is közvetlenül érintő legjelentősebb politikai esemény a szeptember 18. és 26. közötti ellenzéki előválasztás. Az előválasztás tétje itt is az, mint országosan, ki legyen az ellenfele a jövőre tartandó országgyűlési választásokon az egyéni választókerületekben a kormánypártok jelöltjeinek. Hat ellenzéki párt, a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd szövetséget kötött arra, hogy közösen indulnak 2022-ben, mert azt látták, hogy a  kormánypártok számára  aránytalanul kedvezőre átszabott választási rendszerben jó eséllyel csak közösen állhatnak ki a Fidesz ellen.

Otthoni gilisztakomposzt és Klímasztár díjas zöld udvar program

Augusztus végén adták át a KlímaSztár díjakat, melyekből a Ferencvárosi Önkormányzat is részesült. Barna Renáta környezetvédelmi referens mutatja be az idén 10 éves Ferencvárosi Zöld udvar támogatási programot. Majd Kalácska Betti az otthoni giliszta komposztálás rejtelmeibe avatja be hallgatóinkat, mely kis házi zöldítést – pl. a spejzben – bárkinek ajánljuk.

Az erdő legyen veled!  – kétnapos Kiserdőfeszt, nem csak helyieknek

Az erdő legyen veled! Ezzel a Star Wars parafrázissal szólítanak meg minket a Kiserdővédők, akik most nem egy csillagközi kalandra invitálnak minket – bár reméljük még azokat is lehet majd szombat este nézegetni az égbolton – de egy nagyon gazdag, erdei hétvégi programra hívnak minket szeptember 4-5 re.

Budapest, Budapest te csodás…

Budapest Park – az egyetlen kilencedik kerületi nagy, szabadtéri szórakozóhely. Ha egy mindmap-et rajzolnánk fel, sokunknak sokféle dolog jutna eszébe – koncertek, nagy sírások vagy nevetések, együttlét a legjobb barátainkkal, első csókok, vibrálás, kedvenc zenék és zenekarok, tánc, vagy akár pogó. Vagy épp a talán viszonylag drága sör, hogy a rövidről ne is beszéljünk, a készpénzmentes fizetés, a telt biciklitároló, esetleg az otthon pihenni próbáló kerületieket zavaró zaj. A térkép a koronavírus idején más képet mutatna: 2020-ban a Park is elcsendesült, jobb híján az élmények is otthon maradtak.

Adásaink

2020 november 1-től heti podcastokkal jelentkezünk
adásainkat elérheti HANGARCHÍVUM menüpontunkban, Spotify oldalunkon, és itt honlapunkon a cikkekből is.

Partnereink: